Volgende Concerten:

Stabat Mater Pergolesi Astorga
De Volharding olv Leo Smeets
Zondag 2 april 15.00 uur
Nicolaaskerk Valkenswaard (Markt)
Info: www.kgzdevolharding.nl

Johannes Passion Georg Gebel (1709-1753)
Toonkunstkoor Euterpe olv Jan Kruisselbrink
Zondag 2 april 15.00 uur
Bergkerk, Deventer
Info: www.euterpetoonkunstkoor.nl

Hoogtepunten Johannes Passion J.S. Bach
Concentus Cantzione olv Emile Engel
Vrijdag 7 april 20.00 uur
Vrije School, Dieserstraat, Zutphen
Info: www.concentus-cantzione.nl

Johannes Passion J.S. Bach
Concentus Cantzione olv Emile Engel
Zaterdag 8 april 20.15 uur
Buitensociëtei t Hanzehof Zutphen
Info: www.concentus-cantzione.nl

Hoogtepunten Matthäus Passion J.S. Bach
Kempenkoor olv Cees Wouters
Maandag 10 april om 20.00 uur
Nicolaaskerk, Valkenswaard
Info: www.matthauspassionoirschot.nl

Matthäus Passion J.S. Bach
Kempenkoor olv Cees Wouters
Woensdag 12 april om 19.30 uur
Sint Petrus Basiliek, Oirschot
Info: www.matthauspassionoirschot.nl

Matthäus Passion J.S. Bach
Ex Arte en Concentus Cantzione olv Emile Engel
Vrijdag 14 april 19.30 uur
Sint Werenfriduskerk Zieuwent
Info: www.paaspopklassiek.nl

Hoogtepunten Johannes Passion J.S. Bach
Kempisch Kamerkoor olv Cees Wouters
Donderdag13 april 20.15 uur
Theater Camping De Paal, Bergeijk
Info: www.kempischkamerkoor.nl

Johannes Passion J.S. Bach
Kempisch Kamerkoor olv Cees Wouters
Vrijdag 14 april 20.15 uur
Sint Willibrorduskerk, Eersel
Info: www.kempischkamerkoor.nl

Johannes Passion J.S. Bach
CVE Cantica olv Johan van Oeveren
Zaterdag 15 april 20.15 uur
Oosterkerk, Zoetermeer
Info: www.cvecantica.nl

 

Archief

 

 

begeleidingsorkest barokorkest Concerto Barocco in rehearsal and concert

 

Recensie: Toonkunst Almelo & Concerto Barocco

"De dialoog tussen viool en stem werd een muzikaal top-gesprek evenals de muzikale ontmoeting tussen de heldere tenor Jeroen de Vaal en de hobo d’amor."

TC Tubantia, maandag 19 november 2012 - Jos Keijzer

 

Horizontal Line

 

Mattheus Oirschot 2012'Matthäus Passion' vol overgave gezongen

"De toon werd gezet door de milde, warme klank en het soepele spel van Concerto Barocco..."

— Brabants Dagblad, 5 april 2012

 

Horizontal Line

 

Matthäus Passion klinkt prachtig in De Nieuwe Kolk

Mattheus Assen 2012 photo by Richard Janssen © Richard Janssen

"Over het orkest gesproken: het Concerto Barocco uit Hengelo was (weer) een goede keus. Hun routine en het vakmanschap droegen bij aan het hoge niveau van het concert."

— AsserJournaal, 30 maart 2012

 

Horizontal Line

 

Binnenkort: Tournee met de Matthäus en Johannes Passion van Bach

J. S. Bach: Johannes Passion en Matthäus Passion met begeleidingsorkest barokorkest Concerto Barocco Maart is net begonnen en dat brengt ons een stap dichter bij onze jaarlijkse tournee van de Passies van J.S. Bach. Ook dit jaar reist Concerto Barocco door heel Nederland, van Assen tot Zieuwent.

Dit is voor ons een moment van bezinning. We gaan in gedachten een jaar terug en kijken hoe we het dit jaar nog beter kunnen doen.

We verheugen ons er nu al op om dichter bij de ultieme uitvoering te komen.

Als je iedere dag het passieverhaal hoort, ga je automatisch nadenken over trouw en verraad, over liefde en medelijden maar ook over mensen die per ongeluk in de problemen raken.

En natuurlijk is er de muziek. In de komende weken gaan we dag in dag uit puzzelen om “Erbarme dich” met zoveel mogelijk erbarmen te spelen, om “Aus Liebe” zo liefdevol mogelijk te doen klinken en de meeste mysterie uit “Herr, unser Herrscher” te halen. Elke dag spannen we ons in om tot de essentie van elke noot muziek te komen.

We gaan ideeën uitwisselen met verschillende dirigenten, solisten, koren en orkestleden over allerlei dingen: van hele praktische dingen (waar gaat de contrabassist staan zodat de koorsopranen de dirigent kunnen zien?) tot ongelofelijk gecompliceerde kwesties (hoe lang wachten we na “Es ist vollbracht”?). We vormen dus een team, ook als het alleen voor één avond is, en delen onze uitvoering met het lieve publiek. Een moment geroofd uit onze te hectische levens.

En aan het einde van deze enerverende maar indrukwekkende periode bergen we onze partijen weer op tot het volgende jaar wanneer we de passies weer met evenveel liefde en toewijding zullen gaan uitvoeren.

 

Horizontal Line

 

Educatieproject in Hengelo

Educatieproject in Hengelo met barok orkest Concerto Barocco Op donderdag 8 en vrijdag 9 maart heeft Concerto Barocco voor meer dan 2000 kinderen op 9 verschillende basisscholen gespeeld. In samenwerking met de Karavaan der Vertellers presenteerde Concerto Barocco een serie schoolvoorstellingen in Hengelo.

Educatieproject buiten in Hengelo met barok orkest Concerto Barocco 'Verhalen in Muziek, Muziek in Verhalen' gaat over de componisten waarnaar de straten in de wijk zijn vernoemd. Aan bod kwamen muziek van Sweelinck, Bach, Mozart en Bartok. De kinderen werden op deze voorstelling voorbereid door middel van een lesbrief, ontwikkeld door De Karavaan der Vertellers en Concerto Barocco.

 

Horizontal Line

 

Golden silk orb-weaver spiderVioolsnaren van spinnendraden

In de barok periode werden zijden snaren al regelmatig gebruikt voor instrumenten, maar snaren van spinnenzijde hebben ze nooit geprobeerd! Kijk op www.scientias.nl om meer te lezen over die snaren.

 

 

Horizontal Line

 

Vers van de pers: (uit een recensie van een concert van Bachs Hohe Messe met het Kempenkoor o.l.v. Cees Wouters)

"Een vakkundig orkest als Concerto Barocco ... de beste, meest smaakvolle en vocaal dankbare momenten waren dan ook die waarop het mild klinkende en zuiver spelende orkest sopraan Julia Doyle, alt Patrick van Goethem, tenor Marcel Beekman en bariton Raimund Nolte begeleidde."

-- Eindhovens Dagblad, 31 januari 2012

 

Horizontal Line

 

 

Barokorkest & begeleidingsorkest Concerto Barocco nieuwjaarskaart 2012

 

 

 

 
Concert de Noël

Messe de Minuit | Concert de Noël

Ervaar het Bourgondische leven!

Concerto Barocco en Capella Brabant vieren dit jaar kerst à la française met een bijzondere uitvoering van Charpentiers Messe de Minuit gecombineerd met Franse en Nederlandse barokmuziek. Ook zijn er kerstliedjes om mee te zingen en een kerstverhaal dat wordt verteld door Tim van Broekhuizen. Natuurlijk is er kerstlekkernij. Een belevenis om iedereen in de kerstsfeer te brengen!.

Concerten: 16 december in Oisterwijk, 17 december in 's-Hertogenbosch en 18 december in Vught.
Ontvangst 20.00 uur.

Meer informatie: Concert de Noël

Reserveren via info@concertobarocco.nl
of telefonisch via 0658815526 (reserveerlijn Kerstconcerten)
Toegangsprijs: € 17,50
Jongeren/65+: € 15,00

Concerto Barocco ruimt op

Op 4 november heeft Concerto Barocco meegedaan in een live DVD opname van het Requiem van Joseph Eybler in de Sint-Janskathedraal in 's Hertogenbosch. Zoals gewoonlijk ruimen de orkestleden na het concert de lessenaars en de lampjes op. (Dezen zijn overigens in eigen bezit van Concerto Barocco.)

 

Bosch Requiem 2011

Bosch Requiem 2011 begeleidingsorkest barokorkest Concerto Barocco Op vrijdag 4 november klinkt voor de tweede keer Bosch Requiem. Uitgevoerd wordt het requiem van Joseph Eybler (1765-1846). Deze Weense componist genoot in zijn tijd groot aanzien en was nauw bevriend met vakgenoten als Haydn en Mozart. Eyblers requiem is geschreven ter nagedachtenis aan Leopold II, keizer van het Heilige Roomse Rijk en vierentwintigste hertog van Brabant. Voorafgaand aan de uitvoering van Eyblers compositie wordt Maurerische Trauermusik (KV 477) van Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791) ten gehore gebracht.

 

Dirigent van Bosch Requiem 2011 is Marc Versteeg. Capella Brabant, Concerto Barocco Brabant en de solisten Nicola Mills (sopraan), Maaike Poorthuis (alt), Robert Luts (tenor) en Harry van der Kamp (bas) voeren de werken uit. Het essay wordt geschreven en gelezen door Prof. dr. Herman Pleij.

Vrijdag 4 november om 19.30 uur
(het voorprogramma start om 19.00 uur)
Sint-Janskathedraal, ’s-Hertogenbosch
Voorverkoop:
www.bosch500.nl

 

Gedrukt in Grachtenland: Een zoektocht door het muzikale erfgoed

Hengelo’s eigen (inter)nationaal optredende barokorkest, Concerto Barocco, speelt muziek die in de vroege 18e eeuw in Amsterdam is gedrukt.

Youth playing the flute De Amsterdamse drukkerij van Estienne Roger en zijn schoonzoon Michel-Charles Le Cène was de belangrijkste muziekuitgever in Europa rondom 1700. Zij verzorgden de eerste druk van zowel buitenlandse als binnenlandse componisten, zoals Vivaldi, Corelli, Lully, de Fesch, Händel en Leclair. Die bladmuziek ging naar hof, kerk en kroeg, en komt nu hier voor u tot klinken.

In dit concert speelt Concerto Barocco onder andere, naast een serie dansen uit de opera Armide van Lully, een fluitconcert van Vivaldi en een suite uit de bundel “Hollandsche Schouwburgh en Plugge Dansen”, inclusief een stuk voor klompen! Daarnaast klinken fluit, fagot, clavecimbel, viool en bas.

Komt horen wat, en hoe, de musici op de schilderijen van Hals, Vermeer, en Steen speelden!

Mars der Beschaving: Wij deden mee!

Mars der Beschaving Banner

Op 26 en 27 juni liepen leden van Concerto Barocco mee in de Mars der Beschaving.

Het is vanuit onze betrokkenheid met de gehele samenleving dat wij in actie zijn gekomen. Niet om te protesteren tegen bezuinigingen, maar wel om proportionele bezuinigingen, een evenwichtige verdeling en een realistisch tempo te vragen.

Het beleid van deze regering treft velen en breekt af wat we zo hard nodig hebben: schoonheid, vernieuwing, zorg, vertrouwen, openheid en tolerantie.

Facebook: https://www.facebook.com/event.php?eid=131332486946486
Website: http://www.marsderbeschaving.nl/

 

Passie voor muziek!

In de vier weken voor Pasen trad Concerto Barocco op in maar liefst 13 concerten met werken van Bach, Mozart, Gebel en Kuhnau. Het orkest werkte samen met 9 koren en bereikte een publiek van ongeveer 8500 muziekliefhebbers (de zeer vele TV-kijkers niet meegeteld). Veel mooie uitvoeringen, ongelooflijk veel mensen die zeer geroerd waren door de muziek. Elk concert kende bijzondere momenten. Heel bijzonder was de live TV-uitzending uit de St-Jan in Den Bosch op 3 april j.l. in het kader van de beëindiging van de restauratie van dit magistrale bouwwerk.

Concerto Barocco op TV

Zondag 3 april werkte Concerto Barocco mee aan de feestelijke Hoogmis ter ere van de voltooiing van de restauratie van de Sint Jans-Kathedraal te 's-Hertogenbosch. In een rechtstreekse tv-uitzending op Nederland 2 werd o.a. de Krönungsmesse van Mozart uitgevoerd.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Concerto Barocco op radio

Kort geleden zijn hoogtepunten uit de Concerto Barocco cd van Händels Concerti Grossi Opus 3 door Rob Cowan uitgezonden op BBC Radio 3 – met gemiddeld 1,86 miljoen luisteraars per week.

Concerto Barocco omgedoopt - het bepaald lidwoord sneuvelt!

begeleidingsorkest barokorkest Concerto Barocco: geen Il meerEr kan maar één Concerto Barocco zijn – u bent het ongetwijfeld met ons eens – en daarom zijn we van mening dat het bepaald lidwoord niet meer nodig is om ons te onderscheiden van andere barokorkesten. Voortaan dus Concerto Barocco – zie ook de aangepaste contactgegevens.

Cantatrix, Concerto Barocco en de Johannes Passion

Begeleidingsorkest Concerto Barocco: Johannes Passion Vier bijzondere uitvoeringen van Bachs Johannes Passie met het koor Cantatrix o.l.v. Geert- Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen. In 2009 won Cantatrix vele eerste prijzen op het prestigieuze concours Seghizzi in het Italiaanse Gorizia, waarbij de dirigent werd uitgeroepen als beste van het concours.

Solisten: Elise Caluwaerts, André Post, Pierre Mak, Daniël Elgersma, Albert van Ommen en Robert Brouwer.

Concerten in Hoogeveen, Groningen, Utrecht en Dokkum.

Voor meer informatie kijk op www.cantatrix.nl of raadpleeg onze agenda.

Proeve van Bekwaamheid

Proeve van Bekwaamheid: Barokorkest Concerto Barocco In 1723 was Johann Sebastian Bach nog niet één van de beroemdste componisten aller tijden. Hij was slechts een ‘gewone’ musicus - met zeven kinderen - op zoek naar een nieuwe baan. In dat jaar viel de laatste zondag voor de vastentijd op 23 februari. Voor deze zondag schreef Bach de cantates 22 en 23 als proeve van bekwaamheid voor de positie van cantor van de Thomaskirche in Leipzig. De tekst van cantate 22, Jesus nahm zu sich die Zwölfe, brengt ons in de sfeer van de aankomende Passietijd, evenals het slotkoor "Christe, du Lamm Gottes" van cantate 23. Naast de twee cantates klinken de prachtige instrumentale sinfonia's uit de cantates 42 en 49.

Solisten: Francien van der Heijden, Benjamin Bakker, Joost van der Linden en Michiel Meijer.

Concerten in 's-Hertogenbosch, Hengelo en Lochem.

Voor meer informatie raadpleeg onze agenda.

Johannes Passion: Cantatrix en Concerto Barocco

keyboardUitvoering Johannes Passion door Cantatrix en Concerto Barocco op 27 april krijgt 5 sterren van Dagblad van het Noorden.

 

 

Minder bezoekers schouwburgen en concerten

Passie voor muziek? Muziek voor de Passietijd? Zijn de laatste stoelen voor u? Of zijn ze leeg? Zie: Minder bezoekers schouwburgen (parool.nl).

Muziek zorgt voor aanmaak van genotstof in brein

Behoefte aan ontspanning of hallucinatie? Wetenschappers van de McGill Universiteit in Montreal hebben ontdekt dat bij het beluisteren van muziek dezelfde ‘genotstof’ vrij komt als wanneer iemand onder invloed is van seks en drugs. Kijk op nu.nl voor de resultaten van een artikel in Nature Neuroscience. Nog beter: kom naar de concerten van Concerto Barocco voor al uw muziektherapie…

 

WIE ZIJN WIJ
MEDEWERKERS
WAT U OVER ONS ZEGT
VOOR KOREN

STUUR EEN E-MAIL:
info@concertobarocco.nl
 
TELEFOON:
+31 (0) 85 401 1231